Immediatprotese

​Du overvejer eller har allerede besluttet dig for at få en immediatprotese til erstatning for naturlige tænder, som skal trækkes ud. Det er vigtigt, at du er velinformeret om denne form for protetisk behandling; derfor beder vi dig læse denne information og spørge din behandler, hvis der er noget, du måtte være i tvivl om. Ordet 'immediat' kommer fra latin og betyder: umiddelbar, øjeblikkelig og/eller foreløbig.

Der er altså tale om en foreløbig protese, som skal konstrueres, inden tænderne trækkes ud, og som indsættes umiddelbart efter tandudtrækningen.

Protesen indsættes således, imens munden endnu er lokalbedøvet. En normal protese konstrueres derimod først, når tænderne er væk, og gummen er helet. En immediatprotese fremstilles ved, at der tages et aftryk af munden, inden de naturlige tænder trækkes ud. Af aftrykket laves en præcis gipsafstøbning (en model). På modellen fjernes aftrykket af de naturlige gipstænder, og på den nye tandløse model kan immediatprotesen derefter fremstilles.

Gummen trækker sig sammen efter tandudtrækning

Når tænder trækkes ud, trækker gummen sig sammen. Det gælder for alle mennesker, uanset alder eller tand, som fjernes. Hos nogle mennesker går sammentrækningen hurtigere end hos andre.

Det betyder, at den protese, som indsættes immediat ikke længere passer til gummen, når der er gået et par måneder. Du vil således opleve, at protesen efter nogen tid ikke længere sidder fast, og at den evt. begynder at give smerter. Når det sker, skal protesen justeres. Får man det ikke gjort, vil den nu ikke længere velfungerende protese begynde at gøre skade på gummen, som det kan blive både dyrt og besværligt at få rettet op på det senere!

Vælger man at få immediatprotese, skal man altså være indstillet på;​

 • At skulle til flere kontroleftersyn/justeringer i mindst et år efter indsættelsen.


 • At en immediatprotese er noget dyrere end en almindelig protese, og at protesen skal udskiftes til en ny protese efter et til halvandet år.

​Fordele ved immediatprotese

 1. Man undgår at skulle vise sig i familien og blandt venner eller på arbejde uden tænder i munden.
 2. Selvom der selvfølgeligt er noget ubehag de første dage efter tandudtrækning, er man dog i stand til at tygge mad, som ikke er for hård eller sprød. Smerter kan som regel fjernes med almindelige hovedpine-tabletter.
 3. Selvom man lige skal vænne sig til at have en protese i munden, er det lettere at tale rent og tydeligt med protese end uden tænder.
 4. Protesen fungerer som en slags forbinding, som beskytter sårene efter tandudtrækning. Sårene heler derfor nemmere og hurtigere med mindre risiko for infektion.
 5. Bidhøjden er afstanden mellem kæberne. Den er vigtig for både udseendet og protesens funktion, og der sikres et mere korrekt mål for bidhøjden, når man har de naturlige tænder at gå ud fra, før de bliver trukket ud.
 6. Med en immediatprotese undgår man, at tungen og kinden breder sig ind over de tandløse områder. Går man tandløs for længe, vænner munden og især tungen sig til den ekstra plads, og så er det undertiden vanskeligt at lære at bruge en protese. Det føles som om, at den fylder for meget.

Ulemper ved immediatprotese


 1. Flere rettelser/rebaseringer
  Det er som oftest nødvendigt at omstille immediatprotesen flere gange, indtil gummen har fundet sin blivende form og størrelse.


 1. 2. Ny protese efter ca. 1 år
  Det er almindeligt, at der går op til et til halvandet år, inden gummen har fået sin nye naturlige form og størrelse. Først da kan den blivende protese fremstilles.

Kolt Tandlæge Center v/Elizabet Helle

Kolt BC

Kolt Østervej 33
8361 Hasselager
Tlf: 86 28 94 40
Mail: mail@tandlaegerne-kolt.dk

Kolt Tandlæge Center v/ Elizabet Helle

Mandag:    7:30  - 16:00

Tirsdag:     7:30  -  16:00

Onsdag:     7:30  - 16:00

Torsdag:    7:30  -  16:00

Fredag:      8:00  -  12:00

​Lørdag:       efter aftale

Se hvornår vi har ferielukket her​