Slibeskader

Det, at børste tænder er en balancegang. Det er grundlæggende vigtigt at børste sine tænder godt 2 gange om dagen for at undgå huller og paradentose. Den daglige mundhygiejne er nødvendig med henblik på at kunne bevare sine egne tænder livet igennem.

Men det kan give problemer, hvis man børster sine tænder på en uhensigtsmæssig måde. Det kan være man børster forkert, for længe, for ofte eller for kraftigt. Gør man en eller flere af disse ting, vil man højst sandsynligvis udvikle slibeskader på tænderne eller tandkødet.

En typisk slibeskade vil udvikle sig ved, at tandkødet i første omgang trækker sig tilbage. Derved bliver tandhalsen blottet, og kan blive meget følsom for kuldepåvirkninger. Endvidere kan der opstå et kosmetisk problem, fordi tanden kan komme til at se længere ud. Ændrer man ikke børstevanerne vil tilstanden forværres, og tandkødet reagerer ved at trække sig yderligere tilbage. Man kan i nogle tilfælde se på tandkødet, om der børstes på en uheldig måde. Under normale forhold vil tandkødsranden have et U-formet forløb, mens der ved slibeskader oftest ses, at tandkødsranden har fået et V-formet forløb. Ser man det V-formede forløb, er slibeskaden ved at udvikle sig aggressivt, og man bør snarest kontakte tandlæge/tandplejer for vejledning.​

​Hvis man over en længere periode børster uhensigtsmæssigt, kan der opstå et hak ind i den blottede tandhals. Det skyldes, at tandhalsen ikke er dækket af emalje og derfor ikke er så slidstærk. Man kan simpelthen ved forkert tandbørstning nærmest save sig ind i tandhalsen, og dermed svække tanden. Er denne form for slibeskader blevet tilstrækkelig dyb, kan det være nødvendigt at lave en lille plastfyldning, for at genskabe tandens oprindelige form og forhindre yderligere svækkelse.

​​

Følgende kan du gøre for at forhindre/stoppe yderligere forværring​

  1. ​Børst tænderne ca. 2 minutter.
  2. Børst tænder 2 gange dagligt
  3. Brug en blød børste.
  4. Brug gnubbemetoden.
  5. Tryk ikke for hårdt. Hvis du slider en tandbørste op i løbet af få uger, trykker du for hårdt.
  6. Spørg os, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Kolt Tandlæge Center v/Elizabet Helle

Kolt BC

Kolt Østervej 33
8361 Hasselager
Tlf: 86 28 94 40
Mail: mail@tandlaegerne-kolt.dk

Kolt Tandlæge Center v/Elizabet Helle

Mandag:   7:30 - 16:00

Tirsdag:     7:30 - 16:00

Onsdag:     7:30 - 18:00

Torsdag:    7:30 - 16:00

Fredag:      7:30 - 14:00

​Lørdag hver 2.mdr.: 08.00-12.00​

Se hvornår vi har ferielukket her​