Tandpleje under graviditet

​Dine tænder og dit tandkød

Det kan måske være en god ide at få en ekstra tid hos din tandlæge, når du er gravid. I gamle dage sagde man, at hvert barn kostede en tand, men det er blot en ammestuehistorie. Der kan dog godt opstå problemer med dit tandkød og tænderne under graviditeten. Måske opdager du, at dit tandkød lettere bløder, især når du børster tænder.

For tænder og tandkød gælder det, som før du blev gravid, at tænderne skal holdes rene med tandbørste og fluortandpasta. Alle bør også bruge tandtråd og mellemrumsbørste. Hvis du har morgenkvalme, så børst kun tænderne let om morgenen og gør mere ud af det om aftenen.

Tandbehandlinger

Planlæg at have 1 til 2 besøg på tandklinikken i forbindelse med graviditeten. Søg også behandling, hvis du pludselig observerer noget usædvanligt, f.eks. blødning fra tandkødet i forbindelse med tandbørstning. Det vil under graviditeten ikke være hensigtsmæssigt at påbegynde en større behandling, der uden problemer kan vente til efter din graviditet. Men du kan roligt komme på tandklinikken under graviditeten. Der foretages ikke behandlinger, der kan skade dit barn.

Hvordan undgås tandproblemer?

Under graviditeten har dine tænder og dit tandkød brug for ekstra opmærksomhed. Regelmæssig tandbørstning og renholdelse af tandmellemrum, en ernæringsmæssig sund sammensat kost og regelmæssig besøg hos tandlægen, vil være med til at reducere de tandproblemer, der kan følge med en graviditet. Huller i tænderne opstår, når bakteriebelægninger får lov til at sidde uforstyrret i længere tid; og når bakterierne jævnligt får tilført sukker, som de omdanner til syre, giver det huller i tænderne.

Hvilke problemer kan opstå i munden under graviditeten?

En del kvinder oplever tandkødsbetændelse (gingivitis) under graviditeten. De observerer, at farven på tandkødet bliver mere rødt, at det hæver langs tandkødskanten, og blødning kan forekomme under tandbørstning. Det ændrede hormonniveau øger tandkødets reaktion på den plak (belægninger), der sidder på tandens overflader og på tandkødet.

Det er karakteristisk, at tandkødet efter fødslen igen bliver som før graviditeten. Hvis mundhygiejnen er perfekt før og under graviditeten, kan tandkødsbetændelsen forebygges. Det er vigtigt at forstå, at det er bakterierne (plakken), der er årsag til tandkødsbetændelse, og ikke hormonændringerne. Hvis du holder tænderne rene, især ved tandkødskanten, vil det kunne forhindre eller reducere tandkødsbetændelse under din graviditet. Du bør fortsætte med at børste tænderne omhyggeligt med en blød tandbørste og fluortandpasta, bruge tandtråd eller tandstikker, så forebygger du problemerne. Hvis der skulle opstå blødninger og sår, kan det være en god ide at bruge en tandpasta med lavt sulfat-indhold, ex. Zendium.

Røntgen

Det er velkendt, at røntgen skal undgås under en graviditet. Er man gravid, bør man tænke sig om, før man får taget røntgenbilleder. En undersøgelse lavet i 2004 fra Washington School of Dentistry i Seattle peger på, at der kan opstå lavere fødselsvægt. Hvis det skulle blive nødvendigt med røntgen af en tand, er risikoen på en moderne tandklinik meget lav; røntgendosen er meget lav og med en lille strålevinkel, fordi vi på tandklinikken anvender digitale røntgenoptagelser.

Efter graviditeten

Man bør endvidere være opmærksom på, at der også i ammeperioden kan opstå problemer med tandkødet pga. hormonpåvirkninger. Derfor kan det være nødvendigt med efterkontrol hos din tandlæge eller tandplejer i denne periode.

Er du i tvivl om noget, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte klinikken.​

Kolt Tandlæge Center v/Elizabet Helle

Kolt BC

Kolt Østervej 33
8361 Hasselager
Tlf: 86 28 94 40
Mail: mail@tandlaegerne-kolt.dk

Kolt Tandlæge Center v/Elizabet Helle

Mandag:   7:30 - 16:00

Tirsdag:     7:30 - 16:00

Onsdag:     7:30 - 18:00

Torsdag:    7:30 - 16:00

Fredag:      7:30 - 14:00

​Lørdag hver 2.mdr.: 08.00-12.00​

Se hvornår vi har ferielukket her​