Kroner og broer

​Information før krone- / brobehandling​

Hvorfor en krone?

Undersøgelser viser, at 60-70 % af rodbehandlede kindtænder knækker indenfor 5 år, efter at tanden er rodbehandlet. Hvorfor? Fordi en rodbehandlet tand er mere sprød, og såfremt tanden i forvejen er forsynet med en eller flere fyldninger, vil dette reducere styrken i tanden yderligere. Hvis tanden knækker, kan det være mere eller mindre kompliceret, i nogle tilfælde kan det være så omfattende, at tanden må trækkes ud.

Hvad er en krone?

En krone er en genopbygning af tanden til dens oprindelige form, udført i ren porcelæn, metalkeramik (guld/metal med en påbrændt skal af porcelæn) eller guld.

Opbygning

Hvis tanden er rodbehandlet, vil det være nødvendigt med en stiftopbygning, som består af én eller flere stifter, der fastgøres (limes/cementeres) i rodkanalen. Formålet er at styrke fundamentet og dermed opnå et godt resultat.

Fordele ved en krone

En krone er den optimale løsning, da den er meget stærkere end en fyldning. Du behøver ikke at tænke over, hvordan du tygger med kronen, da en porcelæn- og metalkeramisk krone begge er slidstærke og en guldkrone er stort set umulig at ødelægge.

Garanti

Vi giver normalt 2 års garanti på materialefejl på guld-, guld/keramiske og metal/keramiske kroner. På rene keramiske kroner gives ligeledes 2 års 100% garanti. Garantier gælder ved normal brug (tygning) og forudsætter regelmæssige kontroller på klinikken.

Mulige komplikationer

Forberedelsen til indlægget/kronen og/eller broen indebærer en større beslibning af tanden/tænderne. Undersøgelser viser, at det i ca. 10% af tilfældene senere kan blive nødvendigt at rodbehandle tanden (fjerne nerven i tanden), hvis det ikke allerede er foretaget tidligere. Vi gør det ikke rutinemæssigt på forhånd, da komplikations-risikoen som nævnt kun er ca. 10%. Der er imidlertid også risici forbundet med en rodbehandling. En rodbehandling koster mellem 2400,- og 3600,- kr. Den midlertidige krone/bro-erstatning beskytter tanden, indtil den endelige krone/bro er sat fast. Tanden/tænderne kan være kulde- og varmefølsomme i op til 3 måneder, ligesom ømhed ved tygning kan forekomme. Evt. nødvendig følgebehandling, som fx rodbehandling og stiftopbygning, er ikke inkluderet i prisen.

Biologisk prognose

Hvad er udsigten til, at arbejdet fungerer godt efter 10 år?

< > God < > Middel < > Dårligere end normalt

Er prognosen dårligere end normalt, bortfalder de normale garantier og funktion og holdbarhed af tandlægearbejdet følger ikke gældende regler, men anses på forhånd for at være dårligere.

Kolt Tandlæge Center v/Elizabet Helle

Kolt BC

Kolt Østervej 33
8361 Hasselager
Tlf: 86 28 94 40
Mail: mail@tandlaegerne-kolt.dk

Kolt Tandlæge Center v/ Elizabet Helle

Mandag:    7:30  - 16:00

Tirsdag:     7:30  -  16:00

Onsdag:     7:30  - 16:00

Torsdag:    7:30  -  16:00

Fredag:      8:00  -  12:00

​Lørdag:       efter aftale

Se hvornår vi har ferielukket her​